Reparation inom slöjden
Detta verk har två huvudsakliga idéer som jag velat utforska.
Den första är tanken att "man kan inte göra något ogjort". När jag skapade dessa skålar var detta en tanke som ofta följde med mig. En skada behöver inte vara något fult eller en anledning att kasta bort något. Tvärtom kan en skada ses som en möjlighet att bygga vidare, att skapa något nytt och vackert ur det som gått sönder.
Historiskt sett har reparation varit en självklarhet, om något gick sönder, lagades det. Idag ser många inte längre trasiga saker på samma sätt, vilket är delvis förståeligt eftersom mycket av det vi använder har blivit mer komplicerat att reparera. Men med detta verk vill jag utmana det synsättet och inspirera människor att tänka om. Kanske kan du titta på dina trasiga byxor och tänka, "Oj, de är trasiga—vilken fantastisk möjlighet!"
Den andra tanken som jag ständigt har återkommit till är rätten att reparera, att alla bör kunna reparera.
För att belysa detta har jag lagat skålarna i mitt verk med historiska metoder som använts av vanliga människor i Sverige och runt om i världen. Det visar att reparation är en färdighet som inte bara är praktisk utan också tillgänglig för alla, även idag. Det är en länk mellan det förflutna och nuet.
Förr i tiden var vardagliga föremål ofta mekaniska och byggda för att hålla, vilket gjorde dem enkla att laga. Idag står vi inför stora hinder, många företag gör medvetet produkter svåra eller nästan omöjliga att reparera för att tjäna deras ekonomiska intressen. Begränsad tillgång till reservdelar och manualer är ett resultat av detta, och det förvärrar en kultur där slit-och-släng har blivit norm. Men genom att kombinera äldre reparationsprinciper med moderna tekniker och sätta press på företag att underlätta reparation, kan vi ta tillbaka kontrollen över våra ägodelar. Reparation är inte bara en praktisk lösning, utan också en väg mot en hållbar framtid, där trasiga föremål ses som möjligheter, inte slutet.
Det här verket är en hyllning till reparation—en påminnelse om dess historiska betydelse och en uppmaning till att återuppliva denna viktiga färdighet i en värld där hållbarhet är viktigare än någonsin.
Övrig information
Detta projektet gjorde jag under mitt andra år på Sätergläntan. Jag publicerar bilderna under licensen
CC BY-NC-ND 4.0. Om du har frågor om projektet så tveka inte att kontakta mig.